Biografie


VAN OUAGADOUGOU tOT BELGIE


Salimata Kaboré werd geboren in 1978 in Burkina Faso. Na een verblijf van een aantal jaren in Ivoorkust voltooit ze haar basisonderwijs in Ouagadougou. Vervolgens gaat ze in 1992 naar Nederland met haar moeder en haar stiefvader, een Nederlands diplomaat die was aangesteld in "het land van de eerlijke mensen". Tijdens haar middelbare studies aan het Lycée Français de La Haye (in Den Haag) leert ze "het potlood hanteren".

In 1995 vertrekt Salimata naar België om haar studies voort te zetten. Ze behaalt haar middelbare diploma in Brussel, om zich daarna in Antwerpen te vestigen waar ze avondles volgt aan de Academie voor Schone Kunsten en in dagonderwijs communicatiewetenschappen studeert. Terug in Brussel in 2001, maakt Salimata haar studies communicatie af, gevolgd door een master in communicatie en ontwikkelingssamenwerking.

KUNST ALS EXPRESSIEMIDDEL

Pas in Europa ontdekt Salimata Kaboré haar aanleg voor kunst. Sterk aangemoedigd door haar tekenlerares en kunstbeeldhouwster, Lina Hodoraoba, besluit Salimata om in het weekend workshops beeldende kunsten te volgen waar ze zich waagt aan schilderen, steenhouwen, tekenen... Hoewel ze graag met verschillende dragers werkt, kiest ze voor de schilderkunst, die ze verrijkt met haar gemengde persoonlijke technieken: zand, cement, korrels, collages...

Tal van onderwerpen heeft ze behandeld: portretten van vrouwen, van kinderen, zelfportretten, taferelen uit het alledaagse leven, abstracte studies... Maar haar favoriete thema's zijn Afrikaanse vrouwen en verdraag-zaamheid. Haar werk is nu eens abstract, dan weer figuratief, maar altijd vol vibrerende kleuren.

De kunstschilderes ziet kunst als de uitdrukking van haar innerlijke vibraties, of met andere woorden als de ontmoeting via een enkele drager van haar waarneming van de hedendaagse wereld met haar eigen ervaringen. Kunst is bovendien een middel om haar Afrikaanse roots te doen opleven, en het is de adrenaline die haar zin geeft om vooruit te gaan! Ten slotte is kunst delen. Als ze in haar eentje lang aan een werk is bezig geweest, is de uitwisseling met het publiek achteraf bijzonder verrijkend.

Salimata Kaboré bracht al meer dan tien tentoonstellingen in België en in Nederland. Ze heeft verscheidene Europese prijzen gewonnen en zet zich persoonlijk in voor de erkenning van Afrikaanse culturen.


ANDERE ENGAGEMENTEN

Salimata Kaboré is projectverantwoordelijke bij het Centre Avec, een centrum voor onderzoek en maatschappelijk werk. In dit kader neemt zij eveneens het secretariaat waar van het Forum Asiel en Migraties, een platform van meer dan 120 Franstalige en Nederlandstalige verenigingen die strijden voor een menselijker asiel- en migratiebeleid.